Suomen Kuvalehti julkaisi kuntatestin tulokset 19.3.2021. Siinä listattiin Suomen kunnat elinvoiman, väestön ja talouden perusteella. Savonlinnan näkökulmasta testi oli karua luettavaa; yhdelle Suomen upeimmista kansallismaisemista, oopperakaupungille, Saimaan sydämelle ja saimaannorppien kotipesälle tuli testissä yksi tähti.
Tuo yksi tähti ei kuitenkaan kerro kaikesta siitä mitä kaupungissa juuri nyt tapahtuu ja mihin suuntaan uuden sukupolven esiinmarssi ja uudet avaukset tulevat kasvattamaan Savonlinnaa.
Muutaman viime vuoden aikana kulttuurin puolella on noussut esiin sellaisia tahoja, jotka ovat lähteneet käsikirjoittamaan alueen tulevaisuutta uudesta näkökulmasta. Vahvojen juurien, historiallisten kerrostumien rinnalle ovat nousseet ajatukset uusista yleisöistä ja merkityksellisistä elämyksistä ja elämästä luonnon äärellä.
Riihisaari eli Saimaan luonto- ja museokeskus, joka sijaitsee Savonlinnan keskustassa ja Olavinlinnan kyljessä, on parhaillaan uudistumassa. Museosta rakennetaan tulevaisuuden kohdetta, joka perinteestä ja historian eri kerroksista ammentaen on luomassa jotakin täysin uutta ja kiinnostavaa.
”Millä tahansa mittarilla ainutlaatuinen yhdistelmä luontoa, suurta vettä, historiallisia rakennuksia, kansallismaisemia, sisävesisaaristolaisuutta, höyrylaivakulttuuria ja itäsuomalaista perinnettä kiinnostaa ja lumoaa,” museonjohtaja, muutama vuosi sitten Lahdesta Savonlinnaan muuttanut, Nikke Kaartinen toteaa.
Savonlinnallaan liittyy ihmisillä lämpiä tunteita ja mielenkiintoa, on aika hyödyntää sitä lähtökohtana valoisammalle tulevaisuudelle.
”Viime kesä osoitti, että Savonlinnan lumo ja houkutus ei ole kadonnut mihinkään. Olemme palaamassa perusasioiden äärelle: se mikä lopulta ratkaisee, on lähellä olevat asiat ja elämänlaatu. Ammentamisen ja kertomisen keinoja täytyy vain vielä kehittää ja opetella yhdessä. Tällä alueella on kyllä vetovoimaa niin matkailukaupunkina kuin asumismielessä.”
Uudet yleisöt ja ennen kaikkea kansainvälisyys liittyvät vahvasti myös Savonlinnan Oopperajuhliin, jonka taiteellinen johtaja Ville Matvejeff on festivaalin historian kaikkien aikojen nuorin tehtävässään. Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Matvejeff näkee Savonlinnassa myös kansainvälisen potentiaalin ja odottaa, että pandemian jälkeinen aika tulee näkymään entistä voimakkaampana tahtona päästä kokemaan elämyksiä kulttuurin parissa.
”Maailmalla kulkiessa meidät tunnetaan, ja täällä vierailee kansainvälisiä oopperataloja ja -tähtiä. Olavinlinna ja Saimaa ovat erottamaton osa Oopperajuhlia. Oopperakokemus tässä miljöössä on ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassa. Haluamme pitää huolta Oopperajuhlien taianomaisesta tunnelmasta ja tarjota kansainvälisesti korkeatasoisia esityksiä sekä perinteitä vaalien että uudistuvasti. Tähtäämme Oopperajuhliin, jotka houkuttelevat yhä enemmän oopperasta uteliaita ihmisiä vieraiksi, myös kasvavassa määrin ulkomailta.”
Yksi koko Itä-Suomen tulevaisuuteen voimakkaasti vaikuttava asia on Savonlinnan haku Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.
”Jo hakuprosessi on käynnistänyt alueellamme suuren muutoksen ja tiivistänyt koko Itä-Suomen yhteistyötä. Yhteinen visiomme on, että Helsingin seutu ja Lapin alue saavat itäisestä Suomesta veroisensa kumppanin, joka tuo koko Suomeen lisää turisteja ja uutta kiinnostavaa, alkuvoimasta koettavaa,” kertoo Saimaa-ilmiö2026 -hankkeen johtaja Sari Kaasinen.
”Tittelin voittaja valitaan 2.6.2021. Jos ja kun voitamme, käynnistyy noin kymmenen vuoden upea projekti, jonka kokonaisbudjetti on tällä hetkellä 28 miljoonaa euroa. Saimaa-ilmiön kautta kulttuuri ja taide ovat tuomassa alueelle uutta lumovoimaa ja kaivattua elivoimaa. Voittaessamme Savonlinna tulee olemaan Saimaan ja itäisen Suomen portti koko Eurooppaan. Tavoitamme huikean määrän uusia yleisöjä. Me tarvitsemme ja ansaitsemme tämän tittelin,” Kaasinen jatkaa.
Saimaa-ilmiö