Purjehtiminen

Purjehtiminen on mahtava harrastus, jonka aikana ei varmasti ole kahta samanlaista päivää. Purjehdusharrastus alkaa yleensä siitä, että ensin viihdytään ystävän veneellä, jossa ajatus oman veneen hankkimisesta lähtee liikkeelle. Tämän vaiheen jälkeen voi ilmoittautua kurssille, jossa käydään perustason asioita läpi ja syvennetään osaamista entisestään. Kun tietotaito on saavutettu, voi omaan veneen hankkimista jo harkita huomattavasti pidemmälle. (Lähde: http://www.purjehtimaan.net/)

Myös esimerkiksi Purjelaivasäätiön tai purjehdukseen erikoistuneiden matkatoimistojen kautta on mahdollista päästä kokeilemaan lajia.

Kun purjevene on hankittu tai vuokrattu, on omien veneilyunelmien toteutus mahdollista. Maltti on kuitenkin tässä lajissa valttia, sillä oma osaamistaso täytyy tunnistaa realistisesti. Vaikka kuinka tekisi mieli suunnata heti välittömästi kohti haastavimpia vesiä, täytyy purjehdusharrastus aloittaa ensiksi lähistöltä oman turvallisuuden takia.

Purjehtiminen ja tuuli

VOIMA, vene saa liikevoimansa tuulelta, joka virtaa pitkin purjeen kaarevaa pintaa.

Purje, kuten lentokoneen siipi toimii parhaiten pienessä kulmassa tuuleen. Tehokas purjehtiminen edellyttää purjeen jatkuvaa säätämistä oikeaan kulmaan. Jos purjetta löysätään (skuutista) liikaa, purje lepattaa eikä kuljeta venettä. Jos taas purjetta vedetään liikaa sisään, veneen vauhti hiipuu.

KALLISTUMINEN, sivutuuli kallistaa venettä, kallistuman suuruus riippuu tuulen voimakkuudesta, purjehduskulmasta ja purjeen kireydestä. Purjehtija tasapainottaa veneen kallistumista siirtymällä vastapainoksi veneen laidalle tuulen puolelle.

VASTUS, veden vastus on pienin veneen kulkiessa vaakatasossa eli tähän pyritään. Vastatuulessa venettä kallistava sivuttaisvoima on suurin ja myötätuulessa pienin.

Aloittelijan kannattaa purjehtia ensin sivutuulessa, mikä on helppoa: peräsin suoraan, kurssi pidetään. Purje trimmataan päästämällä skuutista ulos niin paljon, että purjeen etureuna (etuliikki) läpättää, minkä jälkeen sitä kiristetään vähän. Vähitellen purjehtija oppii säilyttämään kurssin ja trimaamaan purjeen vaihtelevan tuulen mukaan

Suunnittele matka huolella

Hyvin suunniteltu projekti on puoliksi tehty, mikä pätee myös suunnitellessa purjehdusmatkaa ulkomaille. Tällä tavalla voi saada matkastaan paljon enemmän irti! Aivan ensimmäiseksi on hyvä miettiä ja suhteuttaa käytettävissä oleva aika matkan pituuteen.

Resursseja ei kannata koskaan yliarvioida, vaan kestoon kannattaa mieluummin lisätä pari päivää alkuperäiseen suunnitelmaan varmuuden varalta. Jos matkan aikana ilmenee esimerkiksi sairastapauksia, voi kohteessa pidempään oleminen tuntua harvinaisen mukavalta. Harva haluaa purjehtia kovassa merenkäynnissä kipeänä.