Saimaannorppakantaan syntyi 86 kuuttia

Metsähallituksen saimaannorppien pesätarkistuksissa löydettiin tänä vuonna 76 kuuttia. Kokonaissyntyvyydeksi arvioidaan 86 poikasta. Talvi 2021 oli suotuisa norpan pesinnälle. Alkutalvi oli lämmin, mutta tammikuun lopun lumisateiden ansioista Saimaan rannoille kinostui riittävästi lunta pesintään. Pesien etsinnässä oli mukana noin sata vapaaehtoista pesälaskijaa. 

”Saimaannorppien pesälaskenta oli kattava. Pesimäalueesta saatiin kartoitettua noin 90 prosenttia. Luvut täsmentyvät vielä syksymmällä kanta-arvion teon yhteydessä. Syntyneistä kuuteista kahdeksan kuoli pesintäaikaan. Noin 10 prosentin kuuttikuolleisuutta voidaan pitää normaalina norppakannassa”, kertoo suojelubiologi Lauri Liukkonen Metsähallituksesta. 

Viitenä vuonna peräkkäin Saimaalla on havaittu yli 80 kuuttia. Kuuttituotos viittaa hieman yli 400 norpan kantaan. 

”Keskimäärin norppakannoissa syntyvyys on noin 20 prosenttia kannan koosta. Arvio saimaannorpan talvikannan koosta saadaan valmiiksi syksyllä, kun keväällä kerätty laaja havaintoaineisto on analysoitu”, kertoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta. 

Norppien lisääntymistulos ja kuolleisuus arvioidaan vuosittain. Pesälaskenta on välttämätöntä saimaannorpan kannan seuraamiseksi ja suojelutoimien toteuttamiseksi. Lukuisat vapaaehtoiset, WWF Suomi, ja Itä-Suomen yliopisto avustavat Metsähallitusta pesälaskennoissa.

”Kahden kuutin syntyminen Kyläniemen eteläpuolelle viittaa eteläisen norppakannan hitaaseen leviämiseen entisille elinalueilleen”, arvioi 40 vuotta Etelä-Saimaalla saimaannorppakantaa seurannut WWF:n Ismo Marttinen.

Saimaannorppa. (Kuva: Miina Auttila)
ALUEHAVAITUT KUUTITARVIOITU SYNTYVYYS
Pyhäselkä-Jänisselkä11
Orivesi22
Pyyvesi ja Enonvesi12
Kolovesi11
Joutenvesi44
Haukivesi ja Haapavesi1820
Pihlajavesi2530
Puruvesi22
Tolvanselkä Haapaselkä55
Katosselkä23
Luonteri12
Lietvesi44
Petranselkä – Yövesi88
Suur-Saimaa (Ilkonselkä yms.)22
Koko Saimaa7686

Metsähallitus

Post Author: Toimittaja

1 thought on “Saimaannorppakantaan syntyi 86 kuuttia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.