Silakkamarkkinat rantautuvat Helsingin Kauppatorille 2.10. – Kalatalouden Keskusliitto mukana markkinahumussa

Silakka on Suomen kaupallisen kalastuksen tärkein saaliskala. Yhdessä kilohailin kanssa silakka muodostaa 95 prosenttia Suomen merialueen saaliista. Silakka ja kilohaili ovat ilmastoystävällistä ja terveellistä lähiruokaa, jota myydään Silakkamarkkinoilla suoraan kalastajalta kuluttajalle. 

Kalastajien alukset ja myyntikojut valtaavat Helsingin Kauppatorin, kun vuodesta 1743 järjestetyt Stadin Silakkamarkkinat alkavat sunnuntaiaamuna 2.10. ja jatkuvat lauantaihin 8.10. saakka. Silakkatuotteita saapuu myymään 26 kalastajaa eri puolilta Suomea.

Kalatalouden Keskusliitto on vahvasti esillä Silakkamarkkinoiden avajaispäivän ohjelmassa. Avajaissunnuntaina 2.10. klo 12 ja 13 välillä Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen esittelee Keskusliiton toimintaa purjelaiva Vivanin kannella. Samana päivänä klo 16 Silakkaraati palkitsee vuoden parhaat kalatuotteet kahdessa kategoriassa: vuoden silakkayllätys ja vuoden maustekala. Silakkaraadissa yhtenä arvioijana toimii Kalatalouden Keskusliiton kalastusbiologi Malin Lönnroth.

Silakka lautasella on puhdas ekoteko

Kotimainen kala on ilmastoystävällinen ja terveellinen vaihtoehto. Kalan hiilijalanjälki on pienempi kuin lihan ja luonnonkalojen syöminen on ympäristöteko myös veden laadun kannalta, koska kalansaaliiden kanssa vedestä poistuu fosforia ja typpeä. Erityisesti läheltä pyydetyn silakan ja kilohailin ympäristövaikutukset ovat todella pienet.

Silakan kulutus on laskenut roimasti Suomessa. Vielä 1980-luvun alussa suomalaiset söivät silakkaa yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Nykyinen kulutus on enää kymmenesosa siitä, 3,5–4 miljoonaa kiloa. Nyt on korkea aika muuttaa trendiä, ja alkaa käyttää enemmän terveellistä lähikalaa, kehottaa Kalatalouden Keskusliitto. 

Tule ja tutustu Itämeren kaloihin

Kalatalouden Keskusliitto jakaa markkinoilla tuttuun tapaan kalasta tietoa. Meidät löytää Silakkamarkkinoiden Kalastajakujalta paikalta 34. Tule tutustumaan akvaariossamme uiskenteleviin Itämeren eväkkäisiin, samalla saat ajankohtaista tietoa kalastukseen, kalastuslupiin ja kalatalouteen liittyen. Voit muun muassa tutustua Luonnonvarakeskuksen vapaa-ajankalastajille suunnattuun uuteen Omakala-mobiilisovellukseen Keskusliiton kala-asiantuntijat ovat paikalla su–ke 2.–5.10.

Stadin Silakkamarkkinoiden koko ohjelma tästä https://stadinsilakkamarkkinat.fi/

Kalatalouden Keskusliitto

Post Author: Toimittaja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.