Saimaan salaisuus esiin

Kerromme tällä sivulla kuulumisia Suomen tuhansien järvien rannoilta ja ulapoilta. Tässä yksi ajankohtainen tapahtuma Saimaalta.

Lappeenrannan kaupunki järjestää lauantaina 19.2. klo 12 alkaen Taipalsaarella Kirjamoinsalmessa sukellustapahtuman, jossa Saimaan Norpat Urheilusukellusseura ry:n jäsenet nostavat järven pohjasta sinne päätynyttä metalliromua. Saimaan pohjasta nostettua metalliromua hyödynnetään Lappeenrannan kaupungin Green Leaf 2021 -voittovuoden kunniaksi toteutettavan Saimaan salaisuus -taideteoksen toteutuksessa.

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen kertoo, että nostotapahtuma on kaikille avoin ja sitä voi tulla seuraamaan paikan päälle.

-Alueelle on hyvät kevyen liikenteen yhteydet ja sillan lähellä on parkkialue, jonne on mahdollista pysäköidä auto. Sillalta avautuu myös hyvä näkymä ympäröivään maisemaan, josta voi halutessaan seurata sukeltamista.

-Paikalla on mahdollista tutustua myös Saimaasta nostettuun materiaaliin. On kiehtovaa nähdä mitä kaikkea järven pohjasta löytyykään, Räsänen lisää.

Taiteilijat Ninni Kola ja Taijatuuli Louhivuori voittivat Saimaan salaisuus -teoksellaan viime vuonna järjestetyn Green Leaf -juhlavuoden taidekilpailun ja valmis teos tullaan sijoittamaan kaupungin keskustassa sijaitsevaan Paasikivenpuistoon. Järven pohjasta nostettava rautaromu on keskeinen osa teosta, johon myös palkintolautakunta kiinnitti arvostelussaan huomiota.

-Teoksessa keskeisessä osassa ovat siinä käytettävät materiaalit, jotka ovat aikojen saatossa päätyneet järven pohjaan ihmisten oman toiminnan kautta. Keräämme nyt erilaisilla tempauksilla niitä pois luonnosta ja se on tärkeää paitsi teoksen toteuttamisen ja lopullisen muodon kannalta, niin myös luonnon itsensä näkökulmasta.

Taideteokseen tarvittavaa materiaalia nostetaan ylös Saimaasta yhteistyössä paikallisen Saimaan Norpat sukellusseura ry:n kanssa.

-Taideteoksen toteuttaminen vaatii yhteistyötä ja se tuo lopullisen teoksen tavoin hienosti esiin sitä millä tavoin voimme tehdä yhteistyötä ja vaikuttaa puhtaamman ja viihtyisämmän elinympäristömme puolesta, Räsänen kertoo.

Lappeenrannan kaupunki järjestää toisen sukellustilaisuuden Lappeenrannan kaupunginlahden läheisyydessä lauantaina 19.3.2022. Maaliskuun tilaisuudesta ja sen ohessa olevasta ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin erikseen.

-Maaliskuun tapahtuman lisäksi järjestämme keväämmällä erillisen keräyksen, jonne asukkaat voivat tuoda omilta vesialueiltaan löytämiään metallirojuja, Räsänen vinkkaa.

Lappeenrannan kaupunki

Post Author: Toimittaja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.