Saimaan luontokohteissa oli vilkas alkuvuosi – Punkaharjun luonnonsuojelualueen käyntimäärä kasvoi 22 prosenttia

Punkaharjun luonnonsuojelualue ja tutkimuspuisto jatkaa Saimaan luontomatkailun kärkikohteena. Punkaharjulle tehtiin tämän vuoden tammi-heinäkuussa yhteensä 119 000 käyntiä. Käyntimäärä nousi 22 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Suurista käyntimääristä on selvitty luontokohteiden palvelurakenteisiin ohjatun lisärahoituksen ansiosta.

Linnansaaren kansallispuistoon tehtiin 1.1.-31.7.2021 välisenä aikana 27 500 käyntiä. Käyntimäärä kasvoi kolme prosenttia viime vuoteen verrattuna. Koloveden kansallispuistoon tehtiin alkuvuonna reilut 11 000 käyntiä, missä on laskua 11 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kolovedellä Kirkkorannassa oli vesille lähtijöitä runsaasti, mutta Nahkiaissalon luontopolku ei houkutellut patikoimaan edellisen vuoden tapaan. Vaikka Koloveden käyntimäärä laskikin hieman huippuvuodesta 2020, oli tämän vuoden käyntimäärä reilusti suurempi kuin vuonna 2019. 

Saimaan luontokeskus Riihisaari avattiin perusteellisen remontin jälkeen kesäkuun alussa. Uudistetut tilat, päivitetty perusnäyttely Saimaan sylissä sekä vetovoimaiset vaihtuvat näyttelyt kiinnostivat siinä määrin, että kesä- ja heinäkuu olivat ennätyksellisen vilkkaita. Käyntejä Riihisaareen tehtiin heinäkuun loppuun mennessä reilut 17 000, missä on kasvua 61 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Riihisaaren kovissa käyntimäärissä on nähtävissä Savonlinnan ennätysvilkas matkailukesä.

”Kävijöitä houkutteli Riihisaareen varmastikin myös kunnostettu piha-alue palveluineen ja olipa asiakkaiden iloksi pihaan saatu lampaitakin. Sisäänkäynnin täysin uusitut asiakaspalvelutilat museokauppoineen ja retki-infotila laavuineen ja nuotioineen toivottavat kävijän lämpimästi tervetulleeksi. Nämä uudistukset rakennettiin LuontoSaimaa – ja ENI SustainPro -hankkeissa. Saimaan luontokeskus on toiminut Riihisaaressa yhteistyössä museon kanssa vuodesta 2008”, suunnittelija Tiina Linsen Metsähallituksesta kertoo. 

Retkeilijät tutustumassa Salpalinjaan. (Kuva: Saara Lavi)

Linnansaaren kansallispuistossa on käynnissä suuri laitureiden korjausurakka

Linnansaaren kansallispuistossa käynnistyi tällä viikolla laitureiden korjausurakka. Laituriurakoitsija on Saimaan Vesityö Oy. Sammakkoniemeen rakennetaan esteetön kanoottilaituri, vierasvenelaituri ja huoltolaituri. Samalla poistetaan vanhat laiturit. Linnansaaren pääsaarelle rakennetaan uusi raskasbetoniponttonilaituri. Laituri on tarkoitettu risteilijöille ja muille suurille aluksille, jotka eivät syväyksen vuoksi pääse Sammakkoniemeen.

Linnavuoren rantaan rakennetaan uusi raskasbetoniponttonilaituri. Tarkoituksena on mahdollistaa yrittäjien yhteysveneiden ja risteilijöiden rantautuminen. Lisäksi Mäntyluotoon, Louhisaareen, Myhkyrään ja Vuorikiukaalle tulee uusia poijuja ja kiinnityslenkit kallioon. Poijut on tarkoitettu mahdollistamaan matkaveneiden yöpyminen kohteessa. Infran kunnostukseen on tullut rahoitusta useammallakin päätöksellä, mutta suurin potti tuli Saimaan retkisatamien kunnostukseen osoitetussa eduskunnan jakovarapäätöksessä.

Metsähallitus

Post Author: Toimittaja

1 thought on “Saimaan luontokohteissa oli vilkas alkuvuosi – Punkaharjun luonnonsuojelualueen käyntimäärä kasvoi 22 prosenttia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.