Saimaa-ilmiön jatkokuvioista käydään parhaillaan tiivistä keskustelua

Saimaa-ilmiö haki yhdessä Oulun ja Tampeen kanssa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Oulu tuli valituksi, ja on päässyt käynnistämään matkan kohti merkityksellistä vuotta muun muassa perustamalla kulttuurisäätiön.

Tampere26:ssa jo hakuvaiheessa Pirkanmaan kunnat päättivät, että tappion tullessa luovien alojen kehittämiseksi tehty työ tullaan hyödyntämään. Tuleva kokonaisuus julkaistiin tällä viikolla ja se on nimeltään Operaatio Pirkanmaa. Hankkeen budjetti on 2,6 miljoona euroa, ja sen tarkoituksena on tukea Pirkanmaan alueen kulttuuritoimijoita ja edistää pandemiasta elpyvää elämystaloutta vuosina 2022-2024.

Saimaa-ilmiön jatko – jo aikaansaatujen suunnitelmien hyödyntäminen ja luovan alan tukeminen – on toistaiseksi tiiviiden keskusteluiden alla.

”On selvää, että nämä aallot kannattaa kyllä hyödyntää. Ylimaakunnallisuus ja itäisen Suomen voimien yhdistäminen, kansainvälisesti näkyminen sekä lumovoimainen taide- ja kulttuurikenttä ja kulttuurimatkailu elinvoiman tuojina ovat asioita, joihin on tartuttava, jos haluamme muuttaa meille ennalta kirjoitetun tarinan – sen jossa Itä-Suomi vaan kurjistuu ja kaikesta leikataan, kuten kulttuurista,” Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen toteaa.

Hakijakolmikko onkin käynnistänyt uudenlaista yhteistyötä, Oulun linja on se, että vuosi 2026 tulee olemaan merkityksellinen koko Suomelle ja että suomalainen taide, kulttuuri ja luova osaaminen tulevat näkymään Euroopassa ainutlaatuisella tavalla. Seuraavan kerran kolmikko kokoontuu marraskuun alussa Savonlinnan kulttuurifoorumiin 2.11., yhteistyöstä ja verkostosta tiedotetaan tarkemmin tämän jälkeen.

Osa yhteistyötä on myös tämän viikon Saimaan ja Pirkanmaan alueiden yhteinen seminaari, jossa pohditaan, kuinka kulttuuri ja taide voivat aidosti olla alueiden muutosvoimina ja elinvoiman tuojina. Kumpikaan alueista ei tullut valituiksi, mutta se ei tarkoita sitä, että tehty työ menisi hukkaan. Innostavana case-esimerkkinä seminaarissa kuullaan vaikuttavaksi taidekaupungiksi muotoutunutta Mänttä-Vilppulaa, joka haki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011 ja oli mukana myös tuoreessa Tampereen haussa.

Saimaa-ilmiö

Post Author: Toimittaja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.