Kuolemaan johtaneet vesiliikenneonnettomuudet vähenivät huomattavasti vuonna 2020. Vesiliikenteessä kuoli 30 henkilöä. Suurin osa onnettomuuksista sattui soutuveneen tai pienen moottoriveneen kaaduttua tai kallistuttua. Pelastusliivien käyttö on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä vesiliikenteen hukkumiskuolemia.
Vuonna 2020 sattui yhteensä 2 204 vesiliikenneonnettomuutta. Vesiliikenneonnettomuuksissa kuoli 30 henkilöä, mikä oli 16 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kaikki kuolemaan johtaneet vesiliikenneonnettomuudet olivat huviveneilyonnettomuuksia. Vaikka kuolemista suurin osa tapahtui sisävesillä, niin kaiken kaikkiaan Suomen sisävesialueilla tapahtui poikkeuksellisen vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.
Vesiliikenneonnettomuuksissa kuolleista miehiä oli 28 ja naisia 2. Reilu puolet vesiliikenneonnettomuuksissa kuolleista oli yli 54-vuotiaita miehiä.
”Toivomme, että tapahtumassa olisi pysyvämpi muutos veneilyturvallisuuskulttuurissa. Pelastusliivien merkitystä turvallisuudelle ja ihmishengelle ei voi silti painottaa liikaa, ja erityisesti keski-ikäisillä miehillä on tässä petrattavaa. Uuden vesiliikennelain myötä veneen päälliköllä on entistä suurempi vastuu siitä, että kaikilla veneessä olevilla on tarvittaessa pelastusliivit päällä. Näytä vesimerkin voima, pue pelastusliivit ja varmista, että läheisesi tekevät samoin!”, kannustaa päällikkö Henri Wallenius.
Valitse pelastusliivit käyttötarkoituksen mukaan
Pelastusliivit ovat veneilijän tärkeimpiä perusvarusteita. Pelastusliivit tulee valita käyttötarkoituksen mukaan ja niiden sopivuus tulee varmistaa sovittamalla ennen ostopäätöstä.
”Pelastusliivit pelastavat vain, mikäli ne on valittu oikean käyttötarkoituksen mukaisesti, ne ovat päällä, kun henkilö putoaa veteen, ja ne on puettu oikein. Liivien sopivuus pitää varmistaa sovittamalla ja tämä on erityisen tärkeää lasten kanssa. Lisäksi liivien säädöt kannattaa tehdä huolellisesti”, neuvoo johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.
Kaikkien Suomessa myytävien pelastusliivien ja kelluntapukineiden tulee täyttää henkilösuojain direktiivien vaatimukset ja olla CE-merkittyjä. CE-merkintä takaa, että tuote on testattu ja täyttää eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Lue lisää pelastusliivien valinnasta, käytöstä, osista ja huollosta Näytä vesimerkkiä -sivustolta. Katso Näytä vesimerkkiä -video.
Pelastusliivipäivää vietetään 29.5.2021. Päivän tavoitteena on muistuttaa turvallisesta vesillä liikkumisesta ja tempaista pelastusliivien käytön puolesta. Lue lisää päivästä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Viisaasti vesillä -sivustolta.
Traficom